Episode Transcript
Lars (00:02)
Godt. Kører du elbil?
Danni (00:05)
Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg kører til gengæld elcykel, som jeg er sindssygt glad for. Det er min fjerde cykel, jeg kører på i øjeblikket. Der var en, der synes, de skulle have den sidste. Og faktisk var det sådan, jeg rundede 20.000 km på den sidste elcykel. Så den er jeg selvfølgelig rigtig glad for.
Lars (00:25)
Fedt. Godt. Vi cutter der, og så går vi i gang lige om et sekund. Velkommen til, emnet for dagens podcast er en bæredygtig og lysere fremtid sammen. Og jeg har i dag fornøjelsen af at tale med Danni Dahl Petersen, der arbejder som senior project manager hos Agenda Group. Og allervigtigst , han er far til en pige på ni. Velkommen til, Danni.
Danni (00:50)
Tak skal du have Lars.
Lars (00:52)
Fedt, at du gider bruge de her 20-25 minutter i vores selskab og få snakket lidt omkring bæredygtighed og ESG, som jo er omdrejningspunktet på det, vi skal tale om. Og så ser vi lige, hvilken retningen det hele stikker af i Det kan stikke i mange retninger. Jeg plejer sådan at ligge ud med faktisk to rimelig åbne spørgsmål. Og den ene det er, hvad er ESG og bæredygtighed for dig?
Danni (01:04)
Ja.
Det er vi ved.
Jamen det er jo et eller andet sted evnen til at opretholde en balance mellem vores sociale, økonomiske og miljømæssige behov uden at forringe fremtiden for fremtidige generationer. Det sådan en meget forsimplet måde at sige det på. Og ESG det er jo ligesom en måde at operationalisere og måle bæredygtighed på for virksomheder specielt.
Lars (01:47)
Ja.
Danni (01:47)
Og hvis man kigger lidt længere ud, er der en britisk økonom, der hedder Kate Rayworth, som jeg allerede har set en del YouTube videoer med. Jeg kan anbefale at se nogle af hendes videoer, hvis man interessere sig for den slags. Hun har beskrevet den her donutøkonomi, donutmodellen som ligesom skal sikre ingen mangler livets nødvendigheder, samtidig med at der er et økologisk loft, som skal sikre, at menneskeheden ikke samlet set overskrider de planetære grænser, som den måtte have.
Lars (02:19)
Altså jeg hører tit den forsimplede version, og lidt tilbage til det allerførste du sagde. Det her med, vi skal efterlade mere end vi tager. Altså i en positiv retning. Det skal helst ikke være en negativ retning. Men til den fremtidige generation.
Danni (02:28)
Det er for sent. Nej, nej, lige præcis.
Og det er jo sjovt, fordi der har været en tendens til, at rigtig mange virksomheder snakker net zero. Men hvorfor ikke snakke net positive? Altså hvorfor ikke efterlade et mere positivt aftryk, i stedet for bare at gå i nul? Det er en meget sjov diskussion, der er derude.
Lars (02:53)
Jeg tror, det har lidt at gøre med, at det her bæredygtighed osv., det er stadig for rigtig mange lidt noget fluffigt noget, og det er meget stort at skulle overskue . Så bare det, man kan komme i nul for mange, det tror jeg, vil være en stor skridt i den rigtige retning. Men jeg giver dig helt ret, vi skal være ambitiøse på det her, det er det hele.
Danni (03:14)
Det er så fint.
Lars (03:18)
Det næste sådan meget, og nu bliver vi meget filosofiske her, det næste store spørgsmål, som jeg elsker at indlede med, er sådan et, hvad optager dig i livet lige nu? Og det står der helt frit for, det behøver ikke være bæredygtighed og ESG. Hvad optager dig lige nu i livet? Hvad går du op i?
Danni (03:22)
Nu.
Jamen, jeg tror også svaret er simpelt det må være mindfulness. Ligesom at finde en indre ro og være tilstede i nuet.
Lars (03:44)
Okay?
Danni (03:48)
Jeg har inden for det sidste halve års tid, virkelig taget nogle skridt med arbejdet med mig selv i forhold til de tanker, man gør sig og sådan nogle ting. Vi har, eller kan jo kun tale for mig selv, jeg har haft en utrolig stor tendens til at leve i fortiden eller i fremtiden, og besøge nuet i glimt vis og i hele taget... Hvad hedder det?
Det er et billede, jeg arbejder på at ændre indefra. det er helt lavpraktisk så det sådan noget med, hvordan vi trækker vejret. Jeg er begyndt at meditere en hel del. Størstedelen af os vi trækker vejret i øvre brystkasse, hvilket faktisk kan have en negativ effekt på vores velvære. Så vi skal trække vejret helt ned i maven og igennem næsen. Det er nogle af de der ting, jeg går og arbejder lidt med mig selv på. Jeg er begyndt at læse en masse bøger om det, og jeg kunne tale lang tid omkring det, men jeg tænker ikke lige, det er emnet for i dag.
Lars (04:43)
Vi må starte en ny podcast, vi tager den der. Men man kan så sige, det taler vel på sin vis et eller andet sted også ind i noget ESG, fordi rigtig mange, de tænker jo noget med grøn omstilling, når man siger ESG. Men der er jo også noget det her med, at hele ESG-paraplyen har noget at gøre med, at vi skal have det godt som mennesker . Vi skal lave være med at være så stresset. Vi skal have en god...
Danni (04:45)
Ja, det det.
Tak.
Lars (05:11)
Hvad hedder sådan noget? Work-life balance eller hvad det hedder? Populært. Så det taler jo meget godt ind i ESG som sådan.
Danni (05:18)
Ja, det gør det helt sikkert også. ESG er jo som sagt en måde at måle bæredygtighed på for virksomheder. Men det udsprænger jo et helt andet sted fra det udsprænger af FNs verdensmål omkring det du er indenpå, som at vi alle sammen skal have det godt. Vi skal løfte folk op til et vis niveau, og vi skal ikke overskride planetens ressourcer. Handler om at finde den der balance, og det er også meget det jeg går og arbejder med inde i mit hoved lige nu. Og de ting jeg ligesom gør omkring mig.
Lars (05:48)
Vi skal lige have en snak offline. Hvordan jeg kan få lidt mere ro på hovedet og også lære at trække vejret rigtigt. Danni, du arbejder som sagt hos Agenda Groups som senior project manager. Det er ikke en virksomhed, som typisk forbindes med grøn omstilling. Så hvordan kommer din erfaring med og hvad kan man sige, interesse for bæredygtighed i spil i det job, du sidder i?
Danni (05:51)
Ja. Det kan være, du har tænkt dig.
Ja.
Ja, altså nu nævner du jo grøn omstilling og sætter lidt lighedstegn mellem det og bæredygtighed, men som du selv lige var inde på, så er en grøn omstilling kun E'et i ESG. Altså så og sige
Men hvis vi lige tager den på en stor paraply , så er mit arbejde der sørger jeg for, at vi integrerer diverse ESG-principper og bæredygtighed i alle de løsninger og strategier, som vi udvikler for vores kunder. Og det har givet mig en solid forståelse af ESG-aspekter, og hvilket gør jeg kan rådgive vores kunder om.
Hvordan de kan arbejde målrettet med bæredygtighed og implementere det i deres forretning.
Lars (07:04)
Nu er du så lidt inde på tidligere det her med, at der er sket meget i dit liv de sidste år eller par år. Kan du ikke prøve at fortælle mig lidt omkring din rejse frem til, hvor du er i dag? Og hvornår på den rejse blev ESG eller bæredygtighed et emne i dit liv? jeg kan ikke forestille mig, at du kom ud popper ud fra starten af med ble på, og så tænkte du bare nu skal jeg ud og redde verden. Og lære at trække vejret korrekt, det nok ikke det, du tænkte på dengang . Hvorhen har du taget den pivot i dit liv?
Danni (07:35)
Jamen altså, jeg tror, der er rigtig mange mennesker, der...
Når man bliver forældre, der begynder at tænke sig lidt mere om i forhold til hvad er det for en verden vi opdrager vores børn i og hvad er det for en verden vi efterlader til vores børn. Og jeg blev far lige før jeg var 30 år og havde ikke skænket bæredygtighed eller verden om 30 år. En tanke tror jeg op igennem mine tyvere. Men der skete noget inden i mig da jeg var 29 år. Det er cirka 10 år siden.
Og det var startskuddet til at sætte nogle tanker i gang. Og så ved jeg godt, der er lang vej fra tanke til handling. Og jeg arbejder stadig på at blive bedre. Det tror jeg, vi alle sammen gør. hvis jeg skal være helt ærlig. Hvis vi skal tage den mere professionelle hat på, så da jeg var jobsøgende her, for en rum tid tilbage, der...
Der oplevede jeg simpelthen, at jeg var nødt til at kigge på de virksomheder og kigge på dem, sådan, der er ikke et værdimatch her. Jeg var nødt til, jeg kunne ikke se mig selv i øjnene ved at arbejde med det brand eller de produkter, de ligesom havde.
Og så endte jeg ved et sted, der hedder NIO, som havde en filosofi, der hed Blue Sky Coming, som ligesom løfter mod en mere lys og positiv fremtid, også meget apropos dagens emne i dag. Og det var første gang, hvor jeg så integrerede, hvordan skal vi sige, var så nede i velten i forhold til, hvordan vi arbejdede med bæredygtighed. De var simpelthen sat i verden.
for at skabe en bedre verden for generationer frem. Og det udsprang al fra strategi til helt basic. Vi var ikke på tv, fordi det noget af det, der udleder allermest CO2. Vi var ikke på print, fordi det heller ikke godt for miljøet. Alle sådan nogle strategiske overvejelser arbejdede vi med til dagligt, hvilket var super interessant.
Nu er jeg så tilbage ved Agenda Group. Og hvad hedder det? Der er det jo vigtigt for os, at de løsninger, kampagner, budskaber, vi udarbejder for og sammen med vores kunder, at det bliver en integreret del af deres forretninger, og ikke et isoleret mål. I gamle dage, boede bæredygtighed som begreb over i marketingsafdelingen, og så var der ikke rigtig nogen i HR, salg og produktion, der ligesom anede, hvad er bæredygtighed. Det er bare de der smarte marketingsfolk, der har opfundet et eller andet.
Men i bund og grund handler det om at skabe noget langsigtet værdi for vores kunder inde hos Agenda Group. Både for dem, men også specielt i de samfund og miljøer, som de opererer i.
Lars (10:05)
Og det er der også kommet et ord for i dag, det hedder greenwashing.
Så hos Agenda Group, nu har jeg jo været inde og snage lidt på jeres hjemmeside og sat mig lidt ind i, hvad det er, i laver. Og I har jo en meget bred vifte af kunder i mange forskellige brancher osv. Er det sådan et gennemgående tema, at I generelt arbejder med dem på deres bæredygtighedsrejse, eller er det en niche hos jer, eller en del af det, i leverer?
Danni (10:30)
Ja.
Jeg tror på tværs af, nu er det ikke kun mig, der sidder. Det er ikke fordi, jeg har en titel som bæredygtigheds- ekspert indenfor os. Det en integreret del af vores forretning af den måde, vi tænker på i forhold til de løsninger, vi foreslår vores kunder.
Lars (11:05)
Ja. Og i forhold til Agenda Group og det I laver, kan du ikke lige bare lige sige 10 sekunder meget hurtigt bare lige sådan at for dem der ikke lige kender, hvad er det I laver helt nøjagtigt?
Danni (11:19)
Agenda Group er jo plus 20 år gammel virksomhed, som har udviklet sig rigtig meget undervejs. Nu bliver der lige mere end 20 sekunder, kan jeg hurtigt afsløre. Men det en virksomhed, som har været på en udviklingsrejse. I dag er vi nok i et krydsfelt mellem kommunikation, reklamebureau og brand activation.
Lars (11:28)
ha
Danni (11:41)
Vi har groft sagt to ben og stå på. Vi har hele B2B-aktiveringsdelen, og så har vi vores B2B-del, hvor vi laver kæmpe store live produktioner i ind og udland. Så vi er meget på de fysiske oplevelser, skabe nogle fysiske rammer, skabe noget kommunikation, men ligeså meget også tænke før, under, efter et given event eller oplevelse eller et eller andet i den stil.
Lars (12:02)
Ja. Og igen, taget til udgangspunkt i Agenda Group eller det, i laver, som jo er kommunikation i bund og grund. Hvorfor er det vigtigt for virksomheder at kommunikere omkring deres arbejde med ESG og bæredygtighed?
Danni (12:16)
For at vende tilbage til det, er det en del af FNs verdesmål. Så det er jo alle lande i verden, der er blevet enige om, det her er hvad vi skal blive bedre til som menneske. Derudover handler det også om at drive en trend, bevægelse, inspirere andre til at følge trop. Og så handler det også i stor grad om forbrugerne og at vise tillid og transparens til gennemsigtighed.
Være helt klar på hvad er det, vi gerne vil opnå? Hvordan er det, gerne vil opnå det? Og fremme ansvarlig adfærd og inspirere andre til at følge trop, som jeg sagde det før.
Lars (12:55)
Ja. Og lad os nu sige, jeg sad her. Nu har jeg min lille enmands biks. Og ESG-rapporter er vi fire co-founders i. Så det er nok ikke os der lige af jeres target group eller ISP. Men lad os nu sige, at vi tager det her helt til skyerne, og vi kommer til jer. Hvordan vil I så rådgive firmaer, virksomheder derude til at gribe det an sådan helt lavpraktisk? Altså, hvor skal vi starte henne?
Danni (13:23)
Ja.
Lars (13:24)
hvis vi gerne ville kommunikere ud, at vi er faktisk en bæredygtig virksomhed, og det har vi lyst til at, lad os bare kalde det prale af eller vise til omverden.
Danni (13:34)
Nu siger du, hvordan du kan kommunikere eksternt. Jeg tror, det er rigtig vigtigt at starte internt. At aligne internt i forhold til, hvad er det vi gerne vil opnå? Hvad er hele vores eksistensberettigelse? Hvad er det for en purpose, i har som virksomhed?
Lars (13:39)
Okay.
Danni (13:51)
og sørge for, nu er i en lille organisation, men sørge for, det får angret ud i hele organisationen. Og så er det sådan set lige meget om du er 10.000 medarbejdere eller om du er 10. Der tror jeg det er rigtig vigtigt at starte internt. Og dernæst så er det jo i forhold til, hvordan producerer du, hvis man har et fysisk produkt.
Vi kan også åbne den box, der hedder hvor meget digitale løsninger faktisk fylder og udleder CO2 på grund af serverer, står ude i verden. er en helt anden snak. Jeg så en statistik på et tidspunkt, hvor hvis internettet var et land, så var det det land, der var nummer seks på listen over at udlede mest CO2. Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det er ikke noget, vi går og tænker over. Vi tænker bare, når det er digitalt, så udleder det ikke noget CO2, men det gør det faktisk ret meget.
Lars (14:42)
Altså jeg skammer mig også over, hvor meget jeg faktisk bruger chat-GPT. Det må jeg være ærlig at sige.
Danni (14:46)
Altså jeg har for nylig fået øjnene op for det, men jeg tror det godt jeg ikke har fået øjnene op for det før, men jeg er også blevet stor tilhænger.
Lars (14:56)
Hvis du går op i bæredygtighed, så hold dig væk.
Danni (14:59)
Ja, helt præcis. Men så handler det også om at arbejde med nogle leverandører, som tænker bæredygtigt. De store organisationer skal jo dokumentere, hvem de arbejder med og hvordan de producerer. Helt lavpraktisk, hvis de går rigtig lavt.
Det meget i forhold til, hvordan vi skaber store fysiske oplevelser. Så forsøger vi også at skabe nogle rammer udenom de oplevelser. Det kan være noget branding, det kan være alle mulige ting i form af print eller oplevelser, installationer, you name it.
Og der ser vi jo, det er både os, der udfordrer kunderne en gang imellem, og er også kunderne, der udfordrer os en gang imellem, i forhold til, at vi skal skære ned på print. Og så er det ligegyldigt, om det sådan set er CO2-venlige papir, man har printet på, det ikke det, der batter. Det batter hvis du skærer det fra. Vi har samtaler på kontoret i øjeblikket, hvor vi faktisk har diskuteret omkring, kan vi skabe en kæmpestor produktion?
Lars (15:52)
Mhm.
Danni (16:03)
for nogle af vores kunder og sige, vi laver 0 print. Det er en ret interessant diskussion, det udfordrer os også til at lave nogle andre kreative løsninger.
Lars (16:15)
Jeg kunne godt forestille mig, det er ret vildt for en kommunikationsvirksomhed generelt, men også en, som du siger, at der er jo noget baggrund, og I har en del år på bagen. Så man kommer jo fra en verden, der helt sikkert på et eller tidspunkt, næsten udelukkende har stået med print. Så der må virkelig være en paradigmeskift på den der, kunne jeg forestille mig.
Danni (16:41)
Ja.
Lars (16:42)
Et spørgsmål, og nu smider jeg det lige under bussen, fordi vi har jo forberedt nogle spørgsmål af den her. Den kommer jeg lige til at tænke på, og den har jeg ikke forberedt dig på. Når I nu sidder og arbejder med det kommunikation, og der kommer en virksomhed til jer og siger, vi skal have jeres hjælp til at kommunikere. Det behøver ikke nødvendigvis være bæredygtighed, men det kan være en del af det, der skal kommunikeres ud. Hvordan undgår I, at I bliver en del af Greenwashing?
Fordi det er jo virkelig noget, man hører derude. Altså arbejder i med det, eller på nogen aktiv måde.
Danni (17:17)
Ja og nej. Jeg tror ikke, man skal være bange for at kommunikere omkring sin grønne initiativer, så længe der er transparans i forhold til det, man kommunikerer. Og man har evidens for det, man siger. Hvis du først begynder ikke at have evidens for det, du siger, så er du først ved at være på den. Vi har heldigvis ikke nogle kunder, der snakker på den måde. Så vi har heldigvis set os fri for indtil videre .
Lars (17:43)
Fedt. Hvis du skal give lytterne, seerrne derude, én ting, man absolut ikke skal gøre i sin kommunikation omkring ESG og bæredygtighed, et godt tip, hvad vil det så være?
Danni (17:59)
Hvad man ikke skal gøre i forhold til den kommunikation. Lad være med at gøre noget du ikke kan holde. var lige inde på det. Transparens og gennemsigtighed er bare så vigtigt. Både i forhold til forbrugerne, men også lige så meget andre stakeholders, der måtte være derude.
Lars (18:22)
Og det er jo... Nu skal jeg ikke sidde og fremme min egen virksomhed for meget, men vi sidder og arbejder med selve rapporteringsdelen. Og en af vores kundegrupper er jo revisorer og bogholdere. Og de går netop meget op i det her. Jeg synes, det er en rigtig god pointe, det her med, der skal være transparens. en revisor vil jo aldrig skrive under på en ESG-rapport. Med mindre , at de har det... Nu bruger jeg et rigtig pænt udtryk her, det hedder Traceability. I forhold til, hvor kommer dataen fra?
Så jeg synes, det er super vigtigt, det der med, som du siger. Du kan sidde og sige alle de fluffige, fine ord, du gerne vil. Men hvad siger man på engelsk? Put your ... Hvad siger man Put your... Yes, exactly. Tak. Yeah, sure, don't tell ya.
Danni (19:03)
Money way er meget god stil. Det hedder meget sjovt. Show it, don't tell it. Det er også rigtig godt greb, bruger i kommunikation. Det er jo det der med, at i stedet for at... Altså, show it, don't tell it. Altså, både i form af kommunikation, det kan jo bruges både på... Altså, visuelle greber eller et eller andet i den stil. Det er noget der fungerer rigtig godt.
Lars (19:26)
Ja.
Jeg har et afslutende spørgsmål, som jeg stiller alle mine gæster, og den glæder jeg mig til at stille en der arbejder med kommunikation, fordi så er barren jo sat rigtig, rigtig højt her. Hvorfor er det vigtigt, at vi taler om bæredygtighed?
Danni (19:43)
Vi har været lidt inde på det, synes jeg. Det handler jo om at inspirere andre til at følge trop. Jeg har misset den lige her.
Lars (20:02)
Ja, hvorfor er det vigtigt, at tale om bæredygtighed generelt? Hvorfor bliver der råbt op omkring det? Eller hvorfor skal vi råbe op omkring det?
Danni (20:06)
Ja.
Det handler jo i stor grad om at inspirere andre og ligesom også sætte en eller anden barre for at efterlade planeten i en bedre stand, end da vi kom til. Det tror jeg er noget af det vigtigste.
Lars (20:33)
Fedt. Vi begynder stille og roligt at komme til ende, Hvis folk gerne vil se dig, følge dig, i kontakt med dig osv. Hvor kan man så finde dig henne?
Danni (20:45)
Jamen jeg er selvfølgelig på LinkedIn. Det tror jeg er den nemmeste vej at finde mig på. Jeg ved ikke om du kan smide et link ind eller hvad du plejer at gøre Lars, men... Ja.
Lars (20:56)
Vi smider et link i show notes til alle de nysgerrige. Og vi smider også lige et link til Agenda Group, hvis man gerne vil ind og have en snak med jer omkring kommunikation osv. Vi kan jo kun opfordre herfra, at I og med at I har nogle inhouse ressourcer omkring bæredygtighed, nogle der brænder for det, at hvis det er den vej, man går, at man selvfølgelig rækker ud til jer. Tusind tak for tiden, Danni.
Danni (21:20)
Ja, helt sikkert.
Ja, det var så lidt. Tak for at have mig. Hej hej.
Lars (21:26)
Det var så lidt. Hej du!